2009年5月18日 星期一

天水圍之旅 (1)

星期天,跟街坊一起去天水圍玩了一天
屏山文物徑是我們的「前菜」



屏山文物徑其實很值得一遊,一邊欣賞古物古蹟,一邊想像以前的人在這裡生活的狀況,煞是有趣呢!鄧氏宗祠裡還有一位很健談的長者,他會告訴你很多很多有關這裡的故事,比參加甚麼導遊團還要精采啊!

我拍了很多有趣的東西,等我又問下大家知唔知係乜先

【簡易題】

圖 A --- 這個圓柱體是甚麼呢?



圖 B --- 這幾個大窿又是甚麼呢?



圖 C --- 這個形狀奇怪的東西是甚麼呢?



【中級題】

圖 D --- 屋簷上有兩種「動物」,是甚麼呢?



圖 E --- 門邊有一個個突出來的木頭,是甚麼呢?



【難度題】

圖 F --- 左右門神,到底邊個打邊個呢?



圖 G --- 呢塊牌匾上的四個字點解?(查實識得讀已經好勁!!)



屏山文物徑網頁:http://www.pingshan.com/


16 則留言:

  1. 我估下
    A) 石磨
    B) 灶頭
    C) 雪櫃用途
    D) 龍 & 雞
    E) 門
    F) 關公
    G) 一一(依依翕翕)遲圈

    回覆刪除
  2. 我又來玩玩︰
    A石磨
    B灶
    C犁(牽在牛身上,用來犁田的)
    D一種應該係「貔貅,另一種睇唔清楚!
    E木門欄,作用等於今日的鐵閘
    F秦叔寶和衛遲敬德
    G從右至左讀出︰圈池泣泣,,壎同箎都係樂器,兩者合奏非常和諧,所以亦代表兄弟和睦之意
    唔知啱唔啱?

    回覆刪除
  3. 我又估....
    A. 石磨
    B. 灶
    C. 用黎耕田
    D. 麒麟 同....雞 (通常屋頂都有隻雞叫架嘛~~~ )
    E. 門閂
    F. 左青龍右白虎 (哈哈哈 )..其實會唔會係關公呀?
    G. 唔識啊~~~~

    回覆刪除
  4. momo: I have been crazily busy these days at work and totally forgot about calling you for the refund. I had spent all my RMB, how about giving me your bank account (preferrably with HSBC). I will transfer to your a./c HKD equivalent to RMB 300 + HKD 64?
    You may send your a/c number via sms. Thanks and sorry for the trouble.

    回覆刪除
  5. hi hi .. 我今日以你們的名義送咗啲糉比房太了. 佢不知幾掛住你哋. 問你哋做乜唔去探佢. 我話其實你哋都好忙囉. 佢話做乜浪費錢買糉比佢喎. 我話咁啱昨天我們一齊去玩. 去到嗰到是呢啲工場. 食過好好味, 所以拎啲比佢食囉.

    根住佢話佢都識做"種子", 不過而家啲種子未得, 遲啲得咗就叫你哋去攞. 仲叫埋我添 我一時聽唔明以為是田地的種子就答好喎. 走咗之後, 腦中回味時才醒起應該是糉子呢.

    如果呢.. 佢真係有既.. 就唔預我啦. 因為今日我返咗媽媽屋企都拎咗六隻佢自己做的儍返黎.

    回覆刪除
  6. 除左圖 b 我識係灶頭之外.... 其他都唔識-_-""

    回覆刪除
  7. 嘩好難呀!一條都唔識 =3=

    回覆刪除

  8. 我又估
    A. 石磨 ~ 磨米、豆、芝麻等
    B. 灶頭
    C. 舂米
    D. 龍
    E. 鐵閘 (古時應該係木欄柵?)留下來的窿
    F. ?
    G. 小魚兒老師

    回覆刪除








  9. 慳得一蚊得一蚊, 我都學下人分享下先, 我見到有免費超市coupons攞呀, 慳家的你, 唔好錯過呀
    超市Coupons
    HMV $200 麥當奴 $250 Body Shop $200 百佳 $500 惠康 $500

    入去睇下啦, 幾住申請喎!!希望可以更多人受惠







    回覆刪除
  10. 咦...我星期日都有去呢度喎...你咩時間去架...我上晝十點開始行到12點零...

    回覆刪除
  11. 岩岩星期日 d 網友都去左 , 不過我就唔去住啦 ! 太熱啦 !

    回覆刪除
  12. Is it very far?

    回覆刪除
  13. b 媽呀原來呢, 嗰日 屏山鄧族文物館 呢. 是免費啊..

    回覆刪除
  14. 哈哈~~~已經有人答咗大部份嘅問題喇....答中有無獎品/獎金架

    回覆刪除
  15. 咁多人都答左,咁我不如等正常答案啦 所以我決定唔答

    回覆刪除

由於不常在 blog,如需找我,請到 www.facebook.com/bbmamababa 私訊,謝謝!

Linkwithin

你可能對以下文章有興趣: