2008年9月16日 星期二

中秋 2008 之 ...

中秋 2008 之 ...

(1) 飽飽飽

假期的第一天晚上,奶奶一家入來 BB 蕉
我一定「例牌」地準備了自家香草羊架和大條鯖魚
誰不知叔仔甲和叔仔乙好似預先夾定咁各買了肥大白鱔一條入來 (每條 2 斤...)
再加埋其他「例牌」BB 蕉必備和其他客串項目
大家吃得不亦樂乎,剩下的還足以燒多一晚 ...



飽飽飽,幸好有大量生果,同埋陳師傅之前整定俾我帶返屋企的涼粉 (用仙草粉整的,不是街市一磚磚現成的,這比較好吃啊)



(2) 驚喜

第二晚的 BB 蕉大會,本打算是「笨氏夫婦橕檯腳清理殘餘物資大會」
點知陳師傅和陳師奶不遠千里拿一盒月餅入來探我
同場出現仲有深居簡出的陳細佬 (陳細妹由於要返工所以不能來)
非常無敵驚喜,陳氏第一次 (冇錯!) 圍埋 BB 蕉賞月,超級開心啊!
 
P.S. 今次是陳師傅和陳師奶生平的第.一.次. BB 蕉!!!



(3) 窩心

陳細妹今次買了兩盒月餅送給爸媽和家姐
令我非常感動兼開心
為著不是那六星級酒店出品的超美味勁漏油
而是她那份心意。妹妹終於長大了啊。

P.S. 陳師傅和陳師奶不遠千里拿入來那盒,就是陳細妹送的這盒
個盒有兩層,我和陳師奶都不約而同說會留起來裝雜物用 ... 果然是婆仔兩母女啊



呢個月餅盒真係超正,設計又靚仲好實淨,我同陳師奶都不約而同話會留起用o黎做儲物盒 ... 呵呵 ... 真是「婆仔兩母女」啊



(4) 後記

今年中秋沒有呼朋喚友來燒烤了,雖然我心裡是很想的 ...

不過 BBQ 的前後工夫太多了,要攪咁多場的話,我一定會反肚 (b 爸應該會反肚三次   因為他是清潔大隊長啊 ... 噢,隊員也是他啊 ... one man band ...)

所以今年的主題是家人 only ~






沒有留言:

張貼留言

由於不常在 blog,如需找我,請到 www.facebook.com/bbmamababa 私訊,謝謝!

Linkwithin

你可能對以下文章有興趣: