2007年3月17日 星期六

【屋仔近況 20070315】度尺造廚櫃

上面呢個,就係我地將來o既廚房 cooking   雖然唔係好大 (66 平方尺),但比起我地市區o個個,已經好好多啦 ~ 非常期待-ing

 

前兩日約左朋友介紹的紀先生去屋仔度尺,準備造一套廚櫃同埋兩個洗手間的矮櫃 ~ 兩日後紀先生已經起好草圖啦!下一篇 blog 會再講 ~

同場加映:鋪好隔熱磚o既天台。雖然磚的顏色給了我們

surprise,但幸好效果都算 ok

其他細節都在進行中 e.g. 鋪砌窗台、門框和企缸的雲石邊

 

按當日狀況o黎睇,只剩下裝電制、油漆等工程,如果順利o既話,應該離收樓之日不遠架啦





 

18 則留言:

  1. wow ~~ B媽 見到第三張相好興奮呢 好似開始見到成果了呢 好快就可以見到全部靓靓有顏色O既地磚拉

    回覆刪除
  2. 幸福小女人- Diana2007年3月17日 下午1:02

    離成功越黎越近啦... 連我都替你地興奮,,, 笨B媽,, 大約幾時入得伙呀?

    回覆刪除
  3. 天台整起都幾靚吖!如果我得閒都想整番個廚房專題分享下心得!

    回覆刪除
  4. 影子:天台隔熱磚的表面已加了一層磚面,所以上面不會再鋪另外的磚啦 呢張相略光,呢o的磚大概係淺綠色、淺灰色的雜色來的

    Diana:如果一切順利,應該下個月可以收樓架啦 ~

    小胡子:好喎!我想睇呀!

    回覆刪除
  5. 哇,成功在即啊!

    回覆刪除
  6. b媽 你個廚櫃做L型呀? 點解唔做馬蹄型呀? 枱面空間少好多喎! 我怕你將來唔夠用喎!

    回覆刪除
  7. 廣東小彥彥:yeah ~ 期待-ing 小魚兒:你都睇到張相喇 ... 其實個廚房又唔係真係咁大啊 深度只有 6 尺,做唔到馬蹄型啦 ~ 我諗住到時做個層架o係另一邊放野,咁咪可以 free up 個枱面做野囉

    回覆刪除
  8. Sally Ho 莎莉豪2007年3月17日 下午2:30

    你間屋好正, 買左幾錢呀? 我八吓ja

    回覆刪除
  9. 莎莉豪:實數唔o係呢度講啦 ~ 二百幾萬,差唔多o係市區買層 650 尺喇!(但我呢度有 650 尺 x 2 + 天台 )

    回覆刪除
  10. 好期待~~~ing! 間屋完全適合你是一個愛家的人! 有一個甘大的廚房,可以2公婆一齊入去煮都唔會迫,好讚!

    回覆刪除
  11. B媽 我個廚房都係6呎喳 長度就更只有8呎 仲細過你 所以我地就更加要有馬蹄型 如果唔係就更加唔夠用喇 所以我地就將廚房門從旁邊移咗去中間 都係為咗做多啲枱面空間喳!

    回覆刪除
  12. 秋香:聞說我地o既首領大少奶屋企個廚房仲大 (佢話大我十幾尺呀!) 我地都係去反轉佢個廚房好 小魚兒:哦 ~ 原來你的廚房門在中間,難怪你做到馬蹄型啊 !我的廚房門是靠右邊的,因為要就番風水哩 (yeah ~ 我信風水架 ~ 話晒做左陳師傅咁女咁多年,我都見證過唔少 case 架 !)

    回覆刪除
  13. 春桔, 我地去完佢度去你度一樣得!

    回覆刪除
  14. B媽 咁就要問清楚喇 係所有廚房嘅門都唔適合放中間 還是只是你們就自己家中其他佈局而唔適合放中間呀? 我都想學吓嘢呀 不如你開個專題教吓我地一些基本的風水常識呀!

    回覆刪除
  15. 珍妮仔:好 ~ 無任歡迎 小魚兒:oh 當然是根據屋主的八字來計算的呀 ~ 我見電視雜誌好多亂講的例子,實在 no eye see ... 不過我不是專家 (我爸才是) 所以我都唔夠膽寫,費時畀人柴台嘛 等我再跟陳師傅學多o的野先喇 到時搬入來先同你詳談喇,夜晚食完飯冇野做,我地可以玩串門子、嘆下茶吹下水!

    回覆刪除
  16. 笨b媽媽, 真係好想入去你新屋, 搗蛋一番!!!

    回覆刪除
  17. ay, i see,66呎, 睇草圖仲以為你個廚房成200呎呀!

    回覆刪除
  18. 就快完成呢... 唔知到時搞掂可唔可以去你屋企BBQ呢... 元朗街坊笨B媽...

    回覆刪除

由於不常在 blog,如需找我,請到 www.facebook.com/bbmamababa 私訊,謝謝!

Linkwithin

你可能對以下文章有興趣: