2007年2月11日 星期日

新奇產品 --- 可以節省 30% 煤氣的爐圍

 


尋日返陳師傅屋企食飯時,發現廚房爐頭上多左個古怪的東西

query
   見佢個形狀咁得意,我仲以為係為左個中式鑊而特別設計的新東西,等個鑊放得「四平八穩」o的 ...


 


哈哈,如果真係咁無聊o既用途,斷估精打細算o既陳師傅,必定唔會買返屋企o既!


 


原來呢舊物體叫「爐圍」(同胸圍一定係好朋友

) ~ 用左佢之後,爐頭o的火焰和熱力就會集中在爐中心,唔會燒咁出 ~好處除左令煮餸時冇咁熱之外,最大o既得益就係節省能源! 
 真係咁勁?!


 


精明o既陳師傅話佢已經做過實驗,佢話平時要煲 10 分鐘先滾的水,用左佢之後,只要 7 分鐘就 ok 啦!

 


 


咦哇,咁 good,咁真係要介紹下咯 ~ 不過,陳師傅係o係街邊o的推銷檔買的 (即是臨時檔、有個推廣員o係度做示範o個o的小店呢) 佢地興「巡迴演唱」,所以次次經過,都賣緊唔同野架 ...

   有興趣的朋友,可能要留意下o的百貨公司 or o的街邊小店,睇下有冇啦 ...


 


20080520 更新:blog 友 laz 分享了一個不好的經驗,原來玻璃面的氣體爐絕對不可以用這個東西,否則過熱可能會令玻璃面爆破的!大家請看看她的留言啊!  多謝 laz 的報料!!



【上圖】可以節省 30% 能源的爐圍,每個只需 $25



【上圖】以前冇呢個爐圍時,o的火舌就會走到出來煲邊 ~ 但而家唔會啦 ~

沒有留言:

張貼留言

由於不常在 blog,如需找我,請到 www.facebook.com/bbmamababa 私訊,謝謝!

Linkwithin

你可能對以下文章有興趣: