2007年2月10日 星期六

【屋仔近況 20070210】係時候揀牆身顏色啦!

 

自己有份參與屋仔o既建造過程,最好o既地方就係免除浪費,可以選擇自己喜歡的用料、顏色配搭等,唔駛收左樓之後先至又拆又砌!

 

今日入去,又見到屋仔多左o的野啦 ~ 順手決定埋牆身顏色 ~

 

【日期:2007 年 2 月 10 日】

【上圖】雖然個色版都唔算好多色,但隻隻都差唔多咁  ~ 所以我同笨 B 爸爸攞住呢張色版足足大半個鐘,先至決定到用乜野色 ...

【上圖】其實我地都係揀番o的隱陣色款,襟睇o的又易襯o的 ~

【上圖】至於睡房,就揀左一隻帶少少紫的淡粉紅色


【上圖】裝左樓下大閘啦!因為我地唔想爆 budget 要畀 extra cost,所以最終都係用番 J 先生提供o既不銹鋼閘 ~ 個款都 ok 丫! 

【上圖】今期攪緊拉喉 - 大家見到圖中新鋪石屎地o個忽,下面就藏左o的電線喉同水喉架勒!


【上圖】嗱,o的電纜就會從呢o的喉,駁上去上面個電箱度,然後入屋架勒!

【上圖】第一次見 ~ 原來o的「地線」,真係有個位要接落地面架喎!


【上圖】好野!J 先生終於找到 40 mm 厚的

隔熱磚啦!我地卒之可以用番之前想用o個種規格啦 ~
 


【上圖】我地o既

型格馬桶都裝埋啦 ~ 配埋黑色o既地台同灰色o既牆磚,係咪好型型呢 ~



36 則留言:

  1. 春桔打令 最衰雲厘妮過大海啦!佢見到廁所一定好開心

    回覆刪除
  2. honey 你果然捕到個頭位呀!叻叻! 係呀,雲厘妮好鍾意我呢個主廁架,見係佢,我先畀佢用架o乍 ~ 希望佢「小得愉快、大得暢快」!

    回覆刪除
  3. 嘩,粉紅色甘羅曼呀?? 我中意屋外面的塼d 顔色,我屋企個d 粉紅紙皮石好娘!

    回覆刪除
  4. B 媽 ~~ 我突然又想到 你真係典型O既巨蟹女 不經不覺 我又有個錯覺 將 B 爸又歸納入巨蟹系列 因為你倆個真係好典型O既居家人呢

    回覆刪除
  5. 個大閘ok wor~

    回覆刪除
  6. 黑白分別的廁所, 入親去唔會 齋坐。

    回覆刪除
  7. Mrs Kwong:粉紅色 ... 唔,咁咪類似我地隔離屋o個個 look? 是比較 standard 哦 ~ 不過我真係想讚下你個花園整得好靚,我特別喜歡你花園牆身的粗糙石質磚啊! 我地間屋仔外觀 ok 啦 ~ 總算是自己有份揀的瓦仔 但亦有未 perfectly satisfied 的地方,因為始終有另一戶 (原居民) 的意見加入,有些地方是用了我們不大欣賞的素材呢 ... 不過整體感覺還算蠻好的 影子:嘻嘻,笨 B 爸爸是天秤座的,好似都係甚為 family man 的一種啦 草菇老抽:我都覺得 ok 呀! 熾天使:畀你笑死呀 夜媽媽突然思潮澎湃乎?

    回覆刪除
  8. 豆豆樂 vs 珍妮c2007年2月10日 下午5:40

    屋仔快d出世啦!

    回覆刪除
  9. 笨b媽媽: 你都知我會搬新屋, 我一直都諗緊廳 & 房既顏色, 腦海中都有d idea, 今日一睇你個blog, 嘩! 有無咁橋呀? 廳 & 房我想既顏色同佢揀既好近呀!!! 廳我都想用米色, 你隻daisy white唔錯, 主人房要淡粉紫色, 我都鍾意HC201, HC777, BB房反而唔知揀咩色好, 粉紅又好似好悶咁 ~~~ 我都問下洗手間點解你揀黑色地磚? 廚房廁所用咩色做主題我已經諗到頭爆 ~~~

    回覆刪除
  10. SO COOL!!! I love the color choice! And the bathroom is awesome! I'm really excited for you!Can't wait to see the finished products! Are you feeling better now?! Take care, girl!!!

    回覆刪除
  11. 笨B媽﹕你間屋仔既外牆真係好有型呀﹗不過個鐡閘就有啲唔襯囉,如果襯埋係黑色或啡色就更加好啦﹗ 不過樣樣都係錢,我都明你好難取捨既。 另外你揀集daisy white 本身偏黃,怕唔怕佢好快就會黃左呀? 我鋪頭之前漆亮白,用左一年多,牆身就己經變了珍惜白色,可能是燈光太勁啦﹗你記得要諗埋依個變黃既因素喎。唉﹗其實笨B 爸咁在行,我既擔心都係多餘既。希望你地間屋仔生生性性,快高長大,快啲出世啦﹗

    回覆刪除
  12. 幫到人等於幫到自己大家要開開心心,反對任何人抄人家答案作為自己答案,希望大家知識日日增~2007年2月10日 下午7:46

    就黎裝修好了啦wo,記得請我地飲入伙酒唷。 呢餐一定走唔到啦 但你地所選的色調好正,個Totle撞色撞得好好。好高既Idea唷。快D面世,因為我都想就要做一次大裝修了,但過埋年先,到時有得參考下。

    回覆刪除

  13. 笨B媽媽你間新屋起得好快呀!

    回覆刪除
  14. 用深+淺的對比色会較突出空間感.

    回覆刪除
  15. 看見你地間屋就快完成,又靚. 登你地開心

    回覆刪除
  16. 嘩,個鐵閘同廁所好型呀。

    回覆刪除
  17. 係村屋, 保安好重要, 一定要買一道穩陣既鐵閘同鎖... 一定要呀~!!

    回覆刪除
  18. hi,巴馬士的d油無咁滑架,你可以揀ici隻多功能護牆漆(啞面)或者日本漆嘅(5合一),呢d會貴過普通乳膠$100倒,但係油出來滑好多同可以用水洗架油完之後!!!呢d係我嘅經驗,因為我都係做油漆嘅!!!

    回覆刪除
  19. hmm....how about security? it seem you put a lot money there, well...did not go back Hong Kong more than 10 years, but old time it had a lot burglary! maybe should put some home security?!

    回覆刪除
  20. 你間屋嘅地台高過隔離成三呎,就算幾十年一遇嘅大雨水患都頂得住呀! 巴馬士的d油都ok架!比我個细仔用鉛筆畫花左都好易抺返乾淨.

    回覆刪除
  21. CARL_COW: 嘩﹗俾你一言警醒夢中人,唔怪得我鋪頭新裝修後,啲牆會發霉同埋唔用得水抹啦﹗原來係隻油漆﹗我都係用左“巴馬士”呀﹗ 我諗應該係巴馬士啦,因為我見張catalogue同笨B媽媽個張係一樣架﹗

    回覆刪除
  22. 大約幾時入伙呀?

    回覆刪除
  23. 係啦,幾時入伙呀?

    回覆刪除
  24. 笨b媽媽 我房同廳都用咗米黃色 感覺較柔和 類幾似你廳嘅顏色 至於是否一樣 怕且你要來看看才知道了 我對色的差異極不敏感 只知是近似啊!

    回覆刪除
  25. 以前巴馬士的還可以,但係宜家差咗,如果自已屋我會加多一百買好d嘅油,普通巴馬士的都係240-260/5L,(ICI)多功能就$320-350/5L,其實一間屋唔係用好多油,所以買貴小小出來嘅效果會好好多!!!

    回覆刪除
  26. 仲有就係唔係唔抹得,係無咁易抹同無咁易抹清!!!但好d嘅油因為"膠"質重d,所以易抹d!!!希望呢d意見幫到你啦

    回覆刪除
  27. 我只可以講句: 笨B媽, 你嗰【仔】愈大愈靚仔呀.........

    回覆刪除
  28. 睡房用果隻色幾好呀 ! 好想快d 睇下個成品樣, 一定係好舒服架啦 !

    回覆刪除
  29. 間屋進度都唔錯...快 嘩...我幾鍾意屋仔外面O的磚...靚 廁所都係咁型...正

    回覆刪除
  30. 笨B媽媽:你地間屋好似搞左好耐咁?幾時先會正式完工呀?我朋友間屋遲過你地整,都整好入埋伙喇.... 我其實好心急想睇你成間屋的完成圖呀~~

    回覆刪除
  31. 哈哈.... 我屋企個厠所都係黑色為主... 黑色地磚, 黑色馬桶 同灰色牆磚!!!

    回覆刪除
  32. 各位:多謝大家的意見呢,好有用啊 ~ 我會問問笨 B 爸爸和 J 先生,看看他們的意見如何 ~ Pegasus:是啊,村屋的保安真的很重要呢!所以我地已經設計左一個周全的室內保安系統啦 ~

    回覆刪除
  33. 笨B媽媽:遲D會吾會同我地分享下你個 室內保安系統呀!我都想裝呀!

    回覆刪除
  34. 仲有幾耐先出得世呀?

    回覆刪除

由於不常在 blog,如需找我,請到 www.facebook.com/bbmamababa 私訊,謝謝!

Linkwithin

你可能對以下文章有興趣: